Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-08@23:59:01 GMT

آیا ویروسی شدن کامپیوتر خودرو امکان‌پذیر است؟

تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۷۲۸۸۴۰

در چند دهه پیش، فناوری خودران و خودروهای پرنده ایده‌ی ناب فیلم‌های علمی-تخیلی محسوب می‌شد. اما امروز این دو فناوری درحال گسترش و آزمایش‌های میدانی هستند و اصلاً بعید نیست که در طی چندسال آینده، شاهد بزرگ‌ترین پیشرفت‌ در دنیای خودرو و صنایع وابسته باشیم.

از کنترل ریموت خودرو تا لشکر زامبی خودروهای مدرن
نسخه‌ی اول تا هشتم سری فیلم‌های سینمایی سریع و خشن (Fast & Furious) روند جالب و بحث‌برانگیزی طی کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر جزو نسل نسخه‌ی اول باشید و هنرنمایی پاول واکر، میتسوبیشی اکلیپس و تویوتا سوپرا در کنار صحنه‌های مسابقات غیر قانونی خیابانی در خاطرتان باشد، حتما پس از تماشای جدیدترین نسخه و لشکر زامبی‌های خودرویی نیویورک با لبخند و افسوس خوردن به این سری فیلم واکنش نشان دادید. یا هنگام تماشای جیمز باند و کنترل از راه دور بی‌ام‌و سری 7 وی در فیلم «فردا هرگز نمی‌میرد» (Tomorrow Never Dies)، دست‌یابی به این فناوری را غیر ممکن دانستید. اما شاید ایده‌ی اصلی نویسندگان این فیلم‌ها، چندان هم دور از ذهن نباشد. در واقع با پیشرفت فناوری‌های خودرو و تعامل بیشتر با رایانه‌های خودروهای دیگر، خطرات جدیدی به سرویس‌های دوره‌ای و تجهیزات خودرو اضافه می‌شود. بر اساس نظر بسیاری از کارشناسان و اساتید دانشگاه‌های معتبر جهان، خطرات و جرائم سایبری مانند هک یا حتی ویروس در خودروهای آینده موضوع مهمی است که باید از حالا در مورد آن برنامه‌ریزی کرد.

از جن‌گیری تا هک شدن رایانه‌ی مرکزی خودرو
سال ۲۰۱۰ بود که حدود ۱۰۰ مشتری یک نمایندگی فروش خودرو در تگزاس، با مشکل مشترک و عجیب مواجه شدند. با وجود تلاش‌ فراوان، خودرو استارت نمی‌خورد و دزدگیر برخی خودروها فقط در صورت قطع کردن اتصال باتری خاموش می‌شد. دلایل مضحکی چون جن‌گیر شدن خودروها و اتفاقی بودن برای این مشکل عجیب مطرح شد؛ اما پس از تحقیقات محلی مشخص شد که منبع این مشکل یکی از کارکنان سابق آن نمایندگی خودرو و اقدام او به هک کردن سیستم رایانه‎ی خودروها بوده است. این هکر جوان که فقط ۲۰ سال سن داشت، پس از اخراج شدن از نمایندگی مذکور با اقدام به هک خودروهای به فروش گذاشته‌شده از طریق پنل مرکزی تحت وب، به دنبال انتقام‌گیری بود. این اتفاق و صحبت‌های این هکر پس از دستگیری، ابعاد جدیدی از خطرات مربوط به خودروهای عصر مدرن و سیستم‌های رایانه‌ای آن‌ها مشخص کرد که حاصل آن، تحقیقات گسترده‌ی اساتید و پژوهشگران دانشگاه‌های آمریکا همچون دانشگاه واشنگتن و کالیفرنیا در حوزه‌ی آسیب‌پذیری رایانه‌ها و خودروهای مدرن شد.

از بدافزار پی‌سی تا هک خودرو
در حقیقت نتایج این پژوهش‌ها نشان داد که امکان هک کردن سیستم رایانه‌ی خودرو و اختلال در بخش‌های مختلف کنترلی مانند سیستم ترمز، تهویه و رادیو وجود دارد. پژوهشگران دانشگاه‌های راتگرز و کارولینای جنوبی تایید کردند با سوء استفاده از امواج وایرلس که ناشی از سیستم ناظر بر فشار تایرها است، امکان بررسی و ثبت حرکات و جابه‌جایی خودرو وجود دارد. باتوجه به پژوهش‌های انجام‌شده، خودروهای مدرن در برابر ویروس‌های رایانه‌ای یا در اصل بدافزار (Malware) که بسیاری از کاربرهای رایانه با آن دست و پنجه‌نرم می‌کنند، بسیار آسیب‌پذیر هستند. هک شدن حتی بخش کوچکی از سیستم کنترلی خودرو، کابوس وحشتناکی برای راننده، دیگر خودروها و در کل حوزه‌های مرتبط با خودرو است. البته پژوهش‌گران اعلام کردند که هنوز هکرها به‌صورت جدی به هک خودروها روی نیاورده‌اند. با این‌حال فقط دانستن ممکن بودن هک خودروهای آینده، لزوم سیستم‌های محافظتی را بیشتر می‌کند.

دنیای متفاوت مکانیک‌های نسل قدیم و جدید
با هک یا آلوده شدن بخشی از سیستم رایانه‌ای خودرو، تمام بخش‌های کنترلی خودرو که به آن بخش متصل هستند تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. به‌عنوان مثال اگر بخشی از رایانه که با سیستم کنترلی قفل مرکزی یا پنجره‌ها در ارتباط است آلوده شود، باز و بسته شدن پنجره‌ها و قفل درها در اختیار هکر یا کد برنامه‌ریزی شده‌ی بدافزار قرار می‌گیرد. اگر از مکانیک‌های نسل قدیم بپرسید، همه تایید می‌کنند که تعمیر خودروهای مدرن که به سیستم‌های پیچیده‌ی برق و رایانه مجهز هستند، با دانش آن‌ها همخوانی ندارد و باید این خودروها را به گیک‌ها و عشق فناوری‌های جوان امروزی سپرد تا مکانیک‌های قدیمی که افتخارشان لباس روغنی است. بدون شک این نظر درست است و تعمیر و سرویس خودروهای مدرن در مراکزی که به تجهیزات پیشرفته مجهز هستند، انجام می‌شود.

البته نباید سیستم‌ رایانه‌ای خودروها را مشابه سیستم‌ و سخت‌افزار پی‌سی دانست. پردازندهای موجود در رایانه‌ی خودروها بسیار معماری ساده‌تری دارند و برای انجام دستورات ابتدایی برنامه‌ریزی شده‌اند. در واقع رایانه‌های جاسازی شده در خودروها، حداقل در حال حاضر، فقط بخش‌های مشخصی مانند سیستم ایربگ‌ها، کروز کنترل، ترمز ABS و صندلی‌های برقی را کنترل می‌کنند. با اینکه مواردی مانند پردازنده، حافظه یا نرم افزار تعریف مشترکی دارند؛ اما تفاوت اساسی سیستم موجود در خودروهای فعلی با سخت‌افزار پیچیده‌ی پی‌سی‌های کاربران قابل مقایسه نیست.

رایانه‌ی مرکزی خودرو؛ ساده اما آسیب‌پذیر
شاید بهتر باشد که رایانه‌ی خودرو را با سیستم تلفن‌های هوشمند و اپلیکیشن‌های آن‌ها مقایسه کرد. تا به‌امروز رایانه‌های موجود در خودروها به دلیل راه‌های دسترسی کم به آن‌ها (اتصال مستقیم در تعمیرگاه)، در برابر خطرات بدافزارها یا حمله‌های نفوذی و هک مصون بودند. به دلیل لزوم اتصال مستقیم به سیستم مرکزی خودرو، نبود ابزارهای مناسب و مدل‌های فراوان خودرو در برندهای مختلف، توسعه و ساخت بدافزارهای خودرو گران و وقت‌گیر است. اما با پیشرفت فناوری‌های اتصالی خودروها مدرن و تعامل هرچه‌ بیشتر سیستم مرکزی خودرو با دیگر خودروها یا ابزارها، خطرات هک شدن یا بارگذاری بدافزار و ویروس در خودرو بیشتر شده است. به‌عنوان مثال خودرو‎‌های مدرن توانایی برقراری ارتباط و تعامل با وب‌سایت‌های پاندورا و حتی فیسبوک دارند که یک راه ارتباطی دوطرفه است و بنابراین آسیب‌پذیری بیشتر را ممکن می‌کند.

سیستم‌های اطلاعات و سرگرمی مدرن با نمایشگر بزرگ و نفوذ هکرها و بدافزارها
با پیشرفت در سیستم اطلاعات و سرگرمی، اتصال با دستگاه‌های مختلف و وجود درگاه‌های USB، راه‌های نفوذ به سیستم رایانه‌ی مرکزی خودرو بیشتر شده است. بر اساس نظر کارشناسان، مادامی که سیستم اطلاعات و سرگرمی به‌طور مستقیم به رایانه‌ی مرکزی متصل نباشد، نباید از وجود درگاه‌های ارتباطی نگران بود؛ چراکه در صورت نفوذ به این بخش، نهایت سیستم‌های مرتبط با سرگرمی‌ها صوتی و تصویری دچار اختلال می‌شود. اما به محض اینکه ارتباطی با رایانه‌ی مرکزی برقرار شود، هکر یا بدافزار دیر یا زود تاثیر مخرب خود را خواهد گذاشت. با آلوده شدن رایانه‌ی مرکزی، به دلیل ارتباط آن با بخش‌های مختلف کنترلی خودرو، تمام خودرو تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

آغاز توسعه‌ی برنامه‌های محافظت مرکزی
تصور کنید فناوری خودروهای مدرن در ایجاد ارتباط دوطرفه بین خودروها و اشتراک‌گذاری اطلاعات ترافیکی ممکن شود. با آلوده بودن یک خودرو و برقراری ارتباط با دیگر خودروها، هکرها یا بدافزارها قربانی‌های بیشتری در اختیار می‌گیرند. در واقع ایده‌ی خودروهای زامبی‌شده به واقعیت تبدیل می‌شود. پس از ابراز نگرانی پژوهش‌گران و کارشناسان، تیم‌های مهندسی شرکت‌های خودروسازی به دنبال ایجاد سیستم‌های محافظتی و جلوگیری از نفوذ هکرها و بدافزارها به رایانه‌ی مرکزی خودرو هستند.

در حال حاضر، هنوز اطلاعات دقیق و رسمی از سیستم‌های محافظتی منتشر نشده است؛ ولی هرروز به تعداد کارشناسانی که در مورد خطر هک شدن یا نفوذ بدافزارها به سیستم‌های رایانه‌ای خودروهای مدرن هشدار می‌دهند، اضافه می‌شود.

منبع:زومیت

 

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۷۲۸۸۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاریخچه مدل‌های AMG بلک سریز، وحشی‌ترین خودروهای تاریخ مرسدس (+عکس)

تقریباً هر خودروسازی که در بخش مدل‌های پرفورمنس بالا فعال است، معمولاً هرازگاهی اقدام به ارائهٔ مدل‌های خاصی می‌کند تا نقطهٔ اوج توانایی‌های مهندسی خود را نشان دهد.

به گزارش پدال، این‌ها وحشی‌ترین و قوی‌ترین نسخه از خودروهای خاص هستند که بشدت تیونینگ شده و نشان می‌دهند هنگام برداشتن افسارها چه اتفاقی خواهد افتاد. در مرسدس بنز طی ۲۰ سال گذشته این وظیفه بر عهدهٔ مدل‌های بلک سریز بوده است. این یک باشگاه VIP بسیار اختصاصی و تولید محدود است که تنها تعداد انگشت‌شماری از خودروهای مرسدس اجازهٔ پیوستن به آن را داشته‌اند.

ریشه‌های بلک سریز

در سال ۲۰۰۶ مرسدس با بخش AMG خود در یک دوراهی قرار گرفته بود. بازوی پرفورمنس مرسدس در آن زمان بیشتر روی افرایش قدرت هر مدلی از مرسدس که مناسب می‌دید تمرکز داشت.

بااین‌حال، تعداد اندکی از این خودروها می‌توانستند هندلینگی در حد خودروهایی مثل پورشه ۹۱۱ یا حتی شورلت کوروت را ارائه کنند اما زمانی که AMG کار روی ساخت خودروهای مسابقه‌ای کارخانه‌ای برای شرکت در رویدادی بنام «تجربهٔ نهایی آسیا» را آغاز کرد، شرایط متفاوت شد.

در این فرایند بسیاری از تجهیزات جانبی و رفاهی که در خودروهای جاده‌ای وجود داشت حذف می‌شد. نتیجهٔ نهایی، ساخت SLK55 Tracksport بود که به پایه‌ای برای اولین مدل بلک سریز تبدیل شد.

مرسدس بنز SLK55 AMG بلک سریز سال ۲۰۰۶

SLK55 بلک سریز ویژگی‌های پیست محور Tracksport را با قابلیت رانندگی روزانه و قوانین ایمنی مدرن ترکیب کرد. در این خودرو رول کیج و باک سوخت بزرگ‌تر که در صندوق‌عقب نسخهٔ مسابقه‌ای وجود داشت حذف شدند اما سقف ثابت فیبر کربنی، گلگیرهای بزرگ‌تر و رینگ‌های سبک‌وزن ۱۹ اینچی ترک‌اسپرت همچنان حفظ شده بودند.

خروجی پیشرانهٔ ۵.۵ لیتری V8 استاندارد SLK55 نیز به لطف سیستم سوپاپ پیشرفته‌تر و بهبود سیستم ورود هوا و اگزوز، به ۴۰۰ اسب بخار قدرت و ۵۲۰ نیوتن متر گشتاور افزایش پیدا کرد.

این ماشین با گیربکس هفت سرعتهٔ اتوماتیک و سیستم تعلیق با قابلیت تنظیم ارتفاع، ظرف ۴.۵ ثانیه از صفر به سرعت ۹۶ کیلومتر بر ساعت می‌رسید و می‌توانست به حداکثر سرعت ۲۷۸ کیلومتر بر ساعت دست پیدا کند. از SLK55 بلک سریز تنها ۱۲۰ دستگاه ساخته شد که هیچ‌کدام در آمریکا عرضه نشدند.

مرسدس بنز CLK63 AMG بلک سریز سال ۲۰۰۸

مدل بعدی بلک سریز بازهم بر پایه مسابقات شکل گرفت اما نه به روش قبلی زیرا این بار AMG از خودروی ایمنی فرمول یک الهام گرفت. نتیجه خلق CLK63 بلک سریز در سال ۲۰۰۸ بود که در ۷۰۰ دستگاه ساخته شد. این ماشین در ظاهر با گلگیرهای برجسته‌ای که به خودروهای مسابقه‌ای DTM مرسدس شباهت داشت، به‌خوبی ذات پیست محور خود را نشان می‌داد.

CLK63 بلک سریز از رینگ‌های ۱۹ اینچی فورج‌کاری شده، ترمزهای ۱۴ اینچی در جلو و ۱۳ اینچی در عقب و سیستم تعلیق SLK بهره می‌برد و هرچند خبری از سقف فیبر کربنی نبود اما خریداران می‌توانستند این ماده را در تریم داخلی خودرو بینند. زیر کاپوت خودرو همان نیروگاه آتشین ۶.۲ لیتری CLK63 معمولی قرار داشت اما AMG دوباره این موتور را به باشگاه پرورش اندام فرستاد تا به منیفولد هوای دوگانه و سیستم اگزوز جدید مجهز شود.

به لطف این کار، قدرت موتور به ۵۰۰ اسب بخار رسید که در کنار گیربکس هفت سرعتهٔ اتوماتیک، بلک سریز را ظرف ۴.۳ ثانیه از صفر به سرعت ۹۶ کیلومتر بر ساعت می‌رساند.

مرسدس بنز SL65 AMG بلک سریز سال ۲۰۰۸

بلک سریز با SL65 توانست واقعاً خود را مطرح کند زیرا در این ماشین، چیزی که زیر کاپوت قرار داشت به سطح کاملاً جدیدی ارتقاء پیدا کرد. در بلک سریز، موتور ۶ لیتری V12 نسخهٔ استاندارد SL65 به توربوشارژرهای جدید، اینترکولر بزرگ‌تر و سیستم اگزوز اختصاصی مجهز شد.

نتیجهٔ نهایی، اعداد وحشتناک ۶۷۰ اسب بخار قدرت و ۱۰۰۰ نیوتن متر گشتاور بود که فقط توسط گیربکس قدیمی‌تر پنج سرعته اتوماتیک قابل‌تحمل بودند. با این نیروی عظیم، بلک سریز در کمتر از ۴ ثانیه از صفر به سرعت ۹۶ کیلومتر بر ساعت می‌رسید و به حداکثر سرعت ۳۲۰ کیلومتر بر ساعت دست میافت.

ویژگی‌های منحصربه‌فرد این ماشین اما فقط در پیشرانه خلاصه نمی‌شد و در بدنه هم تغییراتی ایجاد شد. مهم‌ترین تغییر، حذف سقف بازشو و جایگزینی با سقف ثابت بود که گلگیرهای عریض‌تر و اسپویلر عقب هم آن را همراهی می‌کردند. دیفرانسیل لغزش محدود و تعلیق قابل تنظیم هم تکمیل‌کنندهٔ ویژگی‌های این بلک سریز بودند که تنها ۳۵۰ دستگاه از آن ساخته شد.

مرسدس بنز C63 AMG بلک سریز سال ۲۰۱۲

بلک سریز در سال ۲۰۱۲ به C کلاس کوپه رسید و اکثر ویژگی‌هایی که برای طرفداران این سری آشنا بود مثل بدنهٔ عریض، رینگ‌های فورج‌کاری شده و سیستم تعلیق قابل تنظیم را به نمایش گذاشت. زیر کاپوت C63 بلک سریز همان پیشرانهٔ آشنای ۶.۲ لیتری V8 قرار داشت که ۵۱۷ اسب بخار قدرت و ۶۲۰ نیوتن متر گشتاور تولید می‌کرد که توسط همان گیربکس هفت سرعتهٔ اتوماتیک به چرخ‌های عقب منتقل می‌شد.

البته در خانوادهٔ C63، نسخه‌ای غیر از بلک سریز با نام Development Package هم با ۳۰ اسب بخار قدرت کمتر وجود داشت که از بسیاری قطعات داخلی مشابه SLS استفاده می‌کرد. برای بلک سریز اما پکیج‌های پیست و آیرودینامیک هم قابل سفارش بود تا کمک کند خودرو ظرف ۴ ثانیه از صفر به سرعت ۹۶ کیلومتر بر ساعت برسد. از C63 بلک سریز ۸۰۰ دستگاه ساخته شد.

مرسدس بنز SLS AMG بلک سریز سال ۲۰۱۴

SLS AMG به‌خودی‌خود پیش از ارائهٔ نسخهٔ بلک سریز، یک سوپراسپرت سریع و قدرتمند بود. به همین دلیل، AMG توسعهٔ نسخهٔ بلک سریز را با کاهش بیش از ۷۰ کیلوگرمی وزن از طریق جایگزینی قطعات مختلف با فیبر کربن آغاز کرد.

گام بعدی افزودن ۴۰ اسب بخار قدرت به خروجی موتور ۶.۲ لیتری V8 بود که قدرت نهایی را به ۶۳۰ اسب بخار در کنار ۶۳۵ نیوتن متر گشتاور رساند. این موتور همچنین ردلاین بالاتری هم داشت. از سوی دیگر، سیستم تعلیق آن‌قدر سفت شده بود که فقط روی آسفالت پیست امکان استفاده داشت.

گیربکس هفت سرعتهٔ اتوماتیک نیز به‌سرعت دنده‌ها را تعویض می‌کرد تا خودرو بتواند ظرف حدود ۳ ثانیه از صفر به سرعت ۹۶ کیلومتر بر ساعت برسد و به حداکثر سرعت ۳۲۲ کیلومتر بر ساعت دست یابد. از SLS AMG بلک سریز ۳۵۰ دستگاه ساخته شد.

مرسدس AMG GT بلک سریز سال ۲۰۲۱

AMG GT که جانشین SLS محسوب می‌شد، درهای گالوینگ را با نمونه‌های معمولی جایگزین و ظاهری ساده‌تر پیدا کرد. در این خودرو همچنین قدرت موتور هم از SLS کمتر بود اما نسخهٔ بلک سریز که در سال ۲۰۲۱ معرفی و در ۱۷۰۰ دستگاه ساخته شد، همه‌چیز را تغییر داد.

AMG GT بلک سریز در زمانی ساخته شد که رکورد پیست نوربرگ‌رینگ برای خودروسازان بسیار اهمیت داشت. به همین دلیل، بلک سریز جدید مرسدس روی شکستن این رکورد تمرکز داشت و موفق شد این کار را انجام دهد. اصلی‌ترین عامل این موفقیت، نسخه‌ای بسیار بازطراحی شده از موتور ۴ لیتری V8 توئین توربوی AMG GT با میل بادامک جدید، میل‌لنگ تخت و سیستم اگزوز اختصاصی بود.

این موتور با تولید ۷۳۰ اسب بخار قدرت و ۸۰۰ نیوتن متر گشتاور، AMG GT را به قوی‌ترین بلک سریز تاریخ تبدیل کرد. AMG همچنین با استفادهٔ گسترده از فیبر کربن، تا حد امکان وزن GT را کم کرد. به لطف این ویژگی‌ها، AMG GT بلک سریز در کمتر از ۳ ثانیه از صفر به سرعت ۹۶ کیلومتر بر ساعت می‌رسید و به حداکثر سرعت ۳۲۵ کیلومتر بر ساعت دست میافت.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • مراقب باشید! همه خودروها در تابستان سرطان زا می شوند!
  • تاریخچه مدل‌های AMG بلک سریز، وحشی‌ترین خودروهای تاریخ مرسدس (+عکس)
  • رفع مشکلات مردم با همت مدیران امکان پذیر است
  • طراحی داخلی خودرو؛ بررسی خودروهای سدان، SUV و اسپرت
  • تجربه دزد آمریکایی از سرقت خودروهای گران / سرقت در 6 ثانیه، درآمد 50 هزار دلار کمتر از یک ساعت (فیلم)
  • رئیس شورای عالی داروخانه‌های ایران: هیچ جای دنیا از دین و اعتقادات بیمار سوال نمی‌کنند/ اگر هدف بیمار باشد، عملا تذکر حجاب امکان‌پذیر نیست
  • تردد در گردنه ژالانه سروآباد بدون زنجیرچرخ امکان‌پذیر نیست
  • کاهش مشکلات جامعه با تحول در نظام آموزشی امکان‌پذیر است
  • سرلشکر سلامی: رفع محرومیت تنها با نیروی انسانی مخلص امکان‌پذیر است
  • رفع محرومیت تنها با عمل انقلابی امکان پذیر است